LAAT MIJ GERUST: Een onderzoek naar de copingstrategieën bij onveiligheidsgevoelens en de beïnvloedende factoren op de percepties van deze gevoelens van LGB- jongeren in de publieke ruimte.

08 maart 2023

Dit onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Wel Jong in het kader van het opleidingsonderdeel 'Kwalitatief Criminologisch Onderzoek' aan de VUB, in het eerste semester van het academiejaar 2022-2023. Auteurs: Luna Vervloessem, Ulrike Ceulemans, Ena De Brucker, Silke Callewaert, Philomina Nana-Owusu.

In dit onderzoek ligt de focus voornamelijk op de copingstrategieën van homoseksuele, lesbische en biseksuele cisgender jongeren op momenten dat zij onveiligheidsgevoelens ervaren. Het is van belang om inzicht te krijgen in het aantal slachtoffers en wat hun noden zijn naar opvolging. Wel Jong wil hiermee ook preventief aan de slag kunnen om enerzijds jongeren weerbaar te maken tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag, en de omstaanders activeren om dit gedrag op te merken en te veroordelen anderzijds.

De onderzoeksvragen zijn dan ook: "Wat zijn de copingstrategieën van homoseksuele, lesbische en biseksuele cisgender jongeren tussen 15 en 25 jaar in de publieke ruimte in Vlaanderen op momenten dat zij onveiligheidsgevoelens ervaren?” en "Welke factoren beïnvloeden de percepties van homoseksuele, lesbische en biseksuele cisgender jongeren tussen 15 en 25 jaar in Vlaanderen betreffende de onveiligheidsgevoelens in de publieke ruimte?"

Dit hebben de studenten beantwoord via een kwalitatieve vragenlijst bij cisgender LGB-jongeren tussen de 15 en 25 jaar.

Author

Kwalitatief Criminologisch Onderzoek

Promotor

Mark Leys, Pia Struyf en Yana Demeyere

Organisation

Wel Jong

Institution

Vrije Universiteit Brussel