Help, ik geraak er niet! Over mobiliteitsdrempels voor deelname aan vrijetijdsbesteding voor kinderen (3-12 jaar) bij gezinnen in armoede met een migratieachtergrond

15 juli 2021

Ondanks de voordelen die deelname aan vrijetijdsactiviteiten in verenigingsverband met zich meebrengen, zijn gezinnen in armoede met een migratieachtergrond hier ondervertegenwoordigd. Dit heeft te maken met diverse drempels die men ervaart om deel te nemen aan vrijetijdsbesteding. Dit onderzoek focust zich op de mobiliteitsdrempel die gezinnen in armoede met migratieachtergrond ervaren voor vrijetijdsbesteding van kinderen (3-12 jaar). Ruimtelijk oriƫnteert het onderzoek zich op gezinnen wonend in de Antwerpse wijken Dam, Stuivenberg en Amandus-Atheneum en vrijetijdsaanbod in en rond de stad Antwerpen.

In dit onderzoek wordt er nagegaan welke aspecten meespelen in mobiliteitsdrempel om deze volledig in kaart te kunnen brengen. Vervolgens worden hierrond aanbevelingen voor verenigingen en (lokaal) beleid geformuleerd. De data werden verzameld door diepte-interviews, afgenomen bij vijf ouders, zes kinderen en vier medewerkers van vrijetijdsverenigingen in Antwerpen. Uit resultaten blijkt dat mobiliteit een drempel kan vormen op diverse niveaus maar dat, hoewel het tijd en energie vraagt, de meeste aspecten te overwinnen zijn door de betrokken gezinnen. De socio-culturele en financiƫle drempels blijken echter meer op de voorgrond te staan. Hier dient dan ook extra op ingezet te worden in de verenigingen. Bijkomend is het van belang om lidgelden laag te houden en de verdoken kosten mee in rekening te nemen. Op niveau van mobiliteit kan het helpen om af te spreken op centrale punten en samen naar het aanbod te gaan, verkeersveiligheid te vergroten in de buurt van de locatie, de locatie zichtbaar en bereikbaarder te maken en activiteiten te organiseren in de buurt van de deelnemers. De (lokale) overheid dient hierin ondersteuning te bieden door middelen te vrijwaren en op structureel en ruimtelijk niveau zaken aan te pakken.

Dit onderzoek toont aan dat gezinnen in armoede met een migratieachtergrond, ondanks dat ze reeds deelnemen aan activiteiten, toch nog steeds drempels ondervinden om deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten. Het is nodig om drempels te verlagen op diverse niveaus om de participatie van kwetsbare groepen te verhogen en te verbeteren. Het in dialoog gaan en actief samenwerken tussen diverse verenigingen en (lokaal) beleid is hiervoor in de toekomst van belang.


Author

Kaat Beyens

Promotor

prof. dr. Kristel Driessens

Organisation

Sportpret

Institution

Universiteit Antwerpen