TERUG NAAR ZONNEBEKE: DE EXODUS VERSUS DE WEDEROPBOUW - Een sociale reconstructie van Zonnebeke na de Eerste Wereldoorlog

27 september 2019

Al bijna evenlang als er mensen zijn, is er sprake van oorlog. Dit kan op zowel grote als op kleine schaal aanwezig zijn. Met de Eerste Wereldoorlog werd bijna de gehele wereld betrokken in het gevecht. Na oorlog heerst er verwoesting. België was dan ook het toneelstuk geweest van vele veldslagen. Hierbij hoort dan ook het oorlogsconcept ‘de wederopbouw’. Na jaren strijd is de oorlog niet zomaar afgelopen. De frontlinies waren vaak geheel met de grond gelijk gemaakt. Hierna moesten niet enkel de dorpen en steden heropgebouwd worden, ook de inwoners moesten terug hun leven opnemen. Deze inwoners waren vaak gevlucht voor het geweld. Wanneer ze dan terugkwamen in hun streek van afkomst was het een ware zoektocht om de restanten van hun huizen te vinden. Velen waren hun ouderlijk huis verloren. Vaak werd er verkozen om terug te keren naar hun dorp en daar hun leven terug op te bouwen. Net zoals WOI, drukte de wederopbouw een stempel op de Westhoek die we nog steeds kunnen opmerken. 


Deze thesis behandelt de sociale reconstructie van Zonnebeke tijdens wereldoorlog I. Hierbij hoort de vraag: ‘Hoe verliep de sociale heropbouw van Zonnebeke tijdens wereldoorlog I?’ Deze vraag werd opgesplitst in twee onderdelen: de heropbouw van Zonnebeke en het demografische aspect. Het eerste onderdeel wordt behandeld aan de hand van een literatuurstudie. Het demografische aspect, meer specifiek waar de vluchtelingen naar toe zijn getrokken, werd onderzocht aan de hand van bronnenonderzoek. Deze kwantitatieve data werden bekomen na het analyseren van de Franse fichiers van de Groote Oorlog. Er mag niet vergeten worden dat er slechts onderzoek is gevoerd naar 79,5% van ze toenmalige inwonersaantal. Dit gaat concreet over 3161 van de 4220 inwoners. Hierbij zijn ook alle gegevens de slachtoffers van de Groote Oorlog uit Zonnebeke gevoegd. De resultaten van deze steekproef leren ons dat voor een groot gedeelte, een kleine 40%, van de Zonnebeekse inwoners zich eerder setelden dicht bij het grensgebied.

Author

Ulrike De Clerck

Promotor

Prof. dr. Torsten Feys

Organisation

Memorial Museum Passchendaele 1917

Institution

Vrije Universiteit Brussel